Skip to Content
Zesde editie Tulpenpluk in Berendrecht zondag 16 april

Zesde editie Tulpenpluk in Berendrecht zondag 16 april

Op zondag 16 april organiseren stad Antwerpen en district Berendrecht-Zandvliet-Lillo de zesde editie van de Tulpenpluk. Vorig najaar werden er in Berendrecht 170.000 tulpenbollen geplant die intussen uitgroeien tot mooie, kleurrijke bloemen. Bezoekers mogen per persoon 10 tulpen plukken en gratis mee naar huis nemen om er daar verder van te genieten. Ook dit jaar is iedereen welkom op een traditioneel oogstfeest, met activiteiten zoals een workshop bloemschikken en een kinderdorp voor de kleinsten. Daarnaast kan iedereen er lekker eten en worden er zomerse drankjes geserveerd. Om de vakantiestemming helemaal af te werken, is de Tulpenpluk te bereiken met de boot of met de fiets.

De zesde editie van de Tulpenpluk in Berendrecht belooft op 16 april opnieuw een gezellige vakantiedag in het polderdistrict te worden. De dag begint met de tocht naar de Tulpenpluk met de boot (vertrek aan het Zaha Hadidplein) en vervolgens met de tulpentrein tot aan de weide. Voor de boottocht, georganiseerd door Port of Antwerp-Bruges, reserveren bezoekers op voorhand hun tickets. Die tickets zijn te koop vanaf 27 maart tot en met 14 april via deze link. ​

Bezoekers mogen ook deze editie weer een boeketje tulpen gratis mee naar huis nemen om er daar verder van te genieten. Elke bezoeker mag 10 tulpen plukken. Dat gebeurt het best met behulp van een schaar die tulpenliefhebbers zelf meenemen, samen met een draagtas. Wie het nodige materiaal zelf niet bijheeft, kan het ter plaatse ontlenen.

Oogstfeest

Bezoekers kunnen na het plukken hun bloemen achterlaten in de tulpenvestiaire. Naast de plukweide vindt er, volgens de oude traditie, een oogstfeest plaats. Er zijn heel wat activiteiten, zoals een workshop door Blidscap waar iedereen die wil een mooi bloemstuk kan maken met hun geplukte bloemen. Verder is er ook een kinderdorp met strobalenkasteel en zandbak waar de kleintjes zich kunnen uitleven en er zijn twee workshops voor kinderen. Kinderen kunnen het tulpenlied en bijhorend dansje aanleren. Uitrusten of picknicken kan op de ligweide die voorzien is van hangmatten en er is ook allerlei lekkers om te eten en te drinken voorzien.

Oude traditie krijgt nieuw leven

461 jaar geleden kwamen de eerste tulpenbollen uit Turkije via de haven van Antwerpen West-Europa binnen. Tot halverwege de twintigste eeuw was de tulpenteelt een belangrijke bedrijfstak in de Antwerpse polder. Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo zette de tulp in 2012 een heel jaar lang in de kijker. Naast een uitgebreid programma aan lokale activiteiten, was het hoogtepunt de tulpenpluk eind april, geïnspireerd door het oogstfeest van weleer.

Het succes van de tulpenpluk in 2012 kreeg navolging met een tweede succesvolle editie in 2013. Na een goede oogst rusten tulpenweides idealiter telkens een jaartje uit, waardoor de tulpenpluk vanaf 2015 een tweejaarlijks evenement werd. Ook in 2017 en 2019 werd de tulpenpluk druk bezocht met tijdens de laatste editie maar liefst 15.000 bezoekers, de maximumcapaciteit. In 2021 dwong de coronapandemie de organisatie tot een virtuele pluk en het uitdelen van de tulpen aan districtsbewoners en zorginstellingen.

Praktisch

  • Zondag 16 april, van 12 tot 19 uur.
  • Tulpenweide, Antwerpsebaan 110, Berendrecht.
  • Gratis toegang.
  • De boot vertrekt aan het Zaha Hadidplein, een tulpentreintje brengt je van de boot naar de Tulpenweide. Wie meewil, moet op voorhand online reserveren via deze link. Inschrijven kan tot en met 14 april.
  • Bezoekers nemen best een eigen schaartje en draagtas mee.
  • Alle info over de Tulpenpluk staat op www.tulpenpluk.be.
Carl Geeraerts districtsburgemeester
Sandra Suykerbuyk districtsschepen bevoegd voor mobiliteit & verkeer, senioren, lokale economie, dierenwelzijn, groen, markten & foren, lokaal sociaal beleid
Liesbeth Sleymer communicatieverantwoordelijke district Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Copyright headerbeeld: Sigrid Spinnox

Over District Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Berendrecht-Zandvliet-Lillo is één van de 9 districten van de stad Antwerpen. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Berendrecht-Zandvliet-Lillo uitstuurt. 

Op www.berendrechtzandvlietlillo.be lees je meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, stadsmakers enzovoort).

Volg district Berendrecht-Zandvliet-Lillo ook op Facebook en Instagram.

District Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Antwerpsebaan 140
2040 Berendrecht