'- Release...' - Nieuw kunstwerk in Berendrecht

'- Release...' - Nieuw kunstwerk in Berendrecht

Vanmiddag huldigde districtsschepen Rudi Sempels, samen met ​ Sergio De Beukelaer (kunstenaar) en Samuel Saelemaekers (curator collectie Kunst in de Stad), het nieuwe kunstwerk '- Release...' ter hoogte van het kruispunt Schouwvegerstraat - Antwerpsebaan feestelijk in. De kunstenaar ontwierp op vraag van het district een kleurrijk en abstract kunstwerk.

Kunstwerken in Berendrecht-Zandvliet-Lillo

De Monniken (Berendrecht), het Lauwke van 't Licht (Lillo) en de Minnepomp (Zandvliet) zijn gekende kunstwerken in het straatbeeld. Het district wil naast de al bestaande kunstwerken ook een reeks nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte plaatsen. Het eerste was het ‘DNA van de Polder’ ter gelegenheid van 900 jaar Berendrecht-Zandvliet. En nu komt er met '- Release…' opnieuw een opvallend en modern kunstwerk bij.  

Voor de realisatie van dit kunstwerk maakt het district 40.000 euro vrij. Het grootste deel van dit bedrag gaat naar de productie en plaatsing van het werk. En ongeveer een derde naar de aankoop en de werkuren die de kunstenaar in de ontwerpen en maquettes geïnvesteerd heeft. Het onderhoud zal gebeuren door Kunst in de Stad, verbonden aan het Middelheimmuseum.

'- Release...'

Kunst in de publieke ruimte begint vaak met een kruisje op een plan: hier komt een kunstwerk. Dit is ook zichtbaar in het nieuwe beeld van Sergio De Beukelaer. Van bovenaf gezien vormt '- Release…' een kruis dat het nieuw aangelegde kruispunt Schouwvegerstraat – Antwerpsebaan markeert. ​ ​

'- Release…' is een eigenzinnige interpretatie van enkele specifieke lokale thema’s die De Beukelaer inspireerden. De sculptuur toont een oplegger, een vertrouwde figuur in de nabije haven en industrie. De haaks liggende balk verwijst zowel naar de lading van de vrachtwagen – een container vol mogelijkheden die in de wereld losgelaten kunnen worden – alsook naar het vlakke polderlandschap. Als een felroze horizon verwelkomt het kunstwerk bewoners en bezoekers van het district. De titel van het werk is als een tekening: een korte lijn, drie stippen en een woord: verlossing, vrijlating. '- Release…' biedt een onverwachte interpretatie van de omgeving en beweegt je tot een andere manier van kijken.

Historisch gezien was kleur bijna geheel afwezig in de collectie kunst in de publieke ruimte van Antwerpen. Hier komt nu verandering in: De Beukelaar omarmt in zijn werk volop de visuele en emotionele impact van kleur. Vanuit zijn opleiding als kunstschilder gebruikt hij kleur en lijn op een zo krachtig mogelijke manier. Hoewel het kunstwerk stilstaat, gaat er een grote dynamiek en energie van uit, deels door de figuur van de oplegger, die het landschap doorkruist, maar ook door de felle kleuren en de gedurfde draaiing van de 'container'. Hierdoor openbaart de sculptuur zich steeds op een andere manier, afhankelijk vanuit welke richting en aan welke snelheid je haar benadert.

Quote Sergio De Beukelaer: "Door middel van kleur vertrekt het beeldhouwwerk '- Release...' vanuit de schilderkunst. De vorm neigt naar realisme, gepresenteerd op een trailer. Een hommage aan Berendrecht, omgeven door de haven en het omliggende landschap.”

Sergio De Beukelaer

Sergio De Beukelaer werd geboren in 1971. Hij woont en werkt in Deurne, Antwerpen. Hij stelde tentoon bij o.a. De Garage, Mechelen; Musei Civici de San Gimignano, San Gimignano; PLUS-ONE Gallery, Antwerpen; NICC, Antwerpen; Roger Raveel Museum, Machelen-aan-de-Leie; Galeria Ramis Barquet, New York; Kunsthal Kade, Amersfoort en M HKA, Antwerpen.

Sergio De Beukelaer bij '- Release...'
Sergio De Beukelaer bij '- Release...'

 

Rudi Sempels districtsschepen voor cultuur & erfgoed, evenementen, publiek domein, milieu, waterhuishouding, decentralisatie, lokaal sociaal beleid
Liesbeth Sleymer communicatieverantwoordelijke district Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Over District Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Berendrecht-Zandvliet-Lillo is één van de 9 districten van de stad Antwerpen. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Berendrecht-Zandvliet-Lillo uitstuurt. 

Op www.berendrechtzandvlietlillo.be lees je meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, stadsmakers enzovoort).

Volg district Berendrecht-Zandvliet-Lillo ook op Facebook en Instagram.

District Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Antwerpsebaan 140
2040 Berendrecht